Chilipepers zijn gezond

De chilipeper wordt gerekend tot één van de oudste landbouwgewassen ter wereld. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn.

De chilipeper maakt vele gerechten scherp door de aanwezige capsaïcine en wordt in de volksmond vaak Spaanse peper of rode peper genoemd.

De chilipeper is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat ‘om in te bijten’ betekent. De Capsicum-familie kent twee varianten: zoet en pittig.

Olijfolie om te blussen

Chilipepers zitten boordevol antioxidanten, caroteen en flavonoïden en bevatte twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.

Je kunt bijna ieder gerecht op smaak brengen met chilipeper. Te denken valt aan soepen, stoofpot, wokgerechten, salades en salsa’s. Als een gerecht te heet is kun je je tong het beste blussen met een beetje olijfolie in plaats van water. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van chilipepers heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en het hongergevoel en hunkering naar zoetigheid te onderdrukken. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren wordt het risico op diabetes type 2 verkleind.

Chilipepers remmen de omzetting van calorieën in vet en de groei van kankercellen. Ze houden het hart en de bloedvaten gezond. Ze werken ontstekingsremmend en zijn daarom zeer effectief bij artritis.

De chilipeper is een natuurlijke pijnstiller en verhoogt de weerstand. Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten. Tot besluit helpen ze de bloeddruk verlagen en voorkomen ze maagzweren door bacteriën in de maag te doden en de aanmaak van beschermende maagsappen te stimuleren.

Bron: Telegraaf.nl

via Chilipepers zijn supergezond – Niburu.nl – Onthullend & Bewustmakend Nieuws.

, ,

One Response to Chilipepers zijn gezond

 1. Henk Hofstra 28/05/2013 at 22:04 #

  Steeds meer KNO artsen cq klinieken gaan over tot een behandeling met een capsicum neusspray onder plaatselijke verdoving bij een niet aanwijsbare neusontsteking ( idiopatische rhinitis).

  Zie onder anderen deze link naar het HAGA Ziekenhuis :
  https://www.knocare.nl/item.html&objID=1371

  Zij adviseren eerst nog een ‘mildere’ zelfhulp capsaïcine neusspray te proberen.
  De meeste (privé)klinieken gaan helaas meteen over tot een dure behandeling onder verdoving. Deze wordt in tegen stelling tot de vrij verkrijgbare Capsinol spray door het ziekenfonds vergoed.

  De ‘neusspray’ die gebruikt wordt onder verdoving bevat wel 30 keer meer capsaïcine dan de vrij verkrijgbare spray. Maar ja, de vrij verkrijgbare spray kan je onbeperkt en zo vaak gebruiken als je wilt.

  Gezien de kosten in de gezondheidszorg momenteel best een groot thema is wou ik dit even onder de aandacht brengen. Bovendien sluit dit aan bij het verhaal hier boven

Leave a Reply

site by greengreen3design

rfwbs-slide