13/03/2013

Alles over citroenzuur E330

Alles over citroenzuur E330

Citroenzuur is het meest gebruikte voedingszuur in de Europese Unie. De zuurfrisse smaak van kwark, jam en frisdrank is in veel gevallen te danken aan citroenzuur of E330.

Dit E-nummer wordt ook aangetroffen in veel andere levensmiddelen, zoals kroketten en koekjes.

E330 versterkt antioxidanten en voorkomt bijvoorbeeld dat fruit bruin wordt. Daarnaast helpt E330 voorkomen dat suiker in bewerkte voeding gaat kristalliseren. In de zuivelindustrie helpt E330 voorkomen dat eiwit stolt tijdens het verhitten van slagroom en melk en bij het smelten van kaas. In de vleesindustrie wordt E330 gebruikt om vlees rood te laten kleuren.

SchimmelCitroenzuur of citraat zit niet alleen in citroen, maar ook in kiwi, ananas en passievrucht. Het zuur kan tevens worden gewonnen uit maïs en tarwe. Fabrikanten winnen het zuur meestal door middel van fermentatie van melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker, met de schimmel Aspergillius niger. Jaarlijks wordt meer dan 4,5 miljoen ton citroenzuur door deze schimmel geproduceerd.

Het zuur van de schimmel wordt toegevoegd aan honderden voedselproducten waaronder smeerkaas, kroketten, vissticks, frisdranken, chocolademelk, margarine, jam, compote, oploskoffie, kwark, koekjes, cake, mosterd, nootjes, groenten in blik en gemalen kruiden.

TanderosieCitroenzuur komt van nature voor in levende cellen, waar het een belangrijke rol speelt bij de celstofwisseling. Citroenzuur lost echter tandglazuur op en dat kan tanderosie veroorzaken. Aangezien in frisdranken en vruchtensappen meestal ook suiker zit, kunnen de twee ingrediënten tot tanderosie en cariës leiden. Door E330 neemt het bloed bovendien gemakkelijker zware metalen zoals aluminium op. Aluminium kan schadelijk zijn voor organen.

In plaats van citroenzuur kan ascorbinezuur E300 of vitamine C worden gebruikt. Andere alternatieven die de smaak en het aroma van E330 bieden en het bruin worden van fruit en vlees voorkomen, zijn appelzuur E296 en wijnsteenzuur 334.Bron: Foodwatch.nl

via Eet ik bewust? Alles over citroenzuur E330.