04/02/2013

Geen risico: gezondheidsclaims planten en kruiden toegestaan

Geen risico: gezondheidsclaims planten en kruiden toegestaan4-feb-2013 copyright tekst: http://www.niburu.nl/gezondheid/geen-risico-gezond

In 2006 is de verordering 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen aangenomen. Die stelt dat de gezondheidsclaims op voedingsproducten wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn.

Op een aantal websites is te lezen dat ze vanaf december 2012 niet meer op hun site mogen vermelden dat bepaalde planten of kruiden goed zijn voor klachten als er ook een verwijzing staat naar de plaats waar ze verkocht worden.

Dit is onjuist, zo blijkt uit navraag van GroenLinks-Europarlementariërs bij de Europese Commissie.In 2006 is de verordering 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen aangenomen. Die stelt dat de gezondheidsclaims op voedingsproducten wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn.

Traditioneel gebruik
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA is belast met de beoordeling van de gezondheidsclaims en baseert zich daarbij op resultaten van klinisch onderzoek. Vorig jaar werden bijvoorbeeld 222 gezondheidsclaims goedgekeurd.

Om misleiding te voorkomen mogen vanaf 14 december 2012 alle niet-goedgekeurde gezondheidsclaims niet meer gebruikt worden in de Europese Unie. Het gaat hier om levensmiddelen, niet om medicijnen. De wetgeving voor Traditionele Kruidengeneesmiddelen staat ‘traditioneel gebruik’ toe als wetenschappelijke onderbouwing voor de medicinale werking van kruidengeneesmiddelen, omdat gezondheidsclaims van planten en kruiden met klinisch onderzoek moeilijk zijn aan te tonen.

In de wacht
De beoordeling op basis van traditioneel gebruik is niet mogelijk voor voedingsmiddelen. Daarom heeft de Europese Commissie in 2010 besloten om de claims voor planten en kruiden in de wacht te zetten. De EFSA gaat deze producten dan ook tijdelijk niet beoordelen. Totdat de Europese Commissie een definitief besluit neemt zijn gezondheidsclaims van planten en kruiden gewoon toegestaan.

Websites die schrijven over gezondheidsclaims van planten en kruiden handelen dan ook niet in strijd met de wet. De Europese Commissie kan in de toekomst besluiten dat de EFSA door moet gaan met de beoordeling van de gezondheidsclaims op basis van klinisch onderzoek, maar kan ook de beslissing nemen dat planten en kruiden een geval apart zijn en dat traditioneel gebruik voldoende bewijs is voor de gezondheidsclaims. In dat laatste geval zal de huidige wetgeving worden herzien.

Meer informatie over dit onderwerp is hier te vinden.Bron: Groenlinks.nl

via aquariusage.com – gezondheid – Geen risico: gezondheidsclaims planten en kruiden toegestaan – Monday, February 04, 2013.