04/12/2012

Natuurlijke pijnstiller, better dan Paracetamol

Wist je dat …¬† er een aromatisch kruid is dat de pijn van spannings-hoofdpijn verlicht, net zo snel als aspirine en andere pijnstillers zoals paracetamol?

Spannings-hoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn ervaren door een grote groep van de bevolking. Uit de statistieken blijkt dat 95% van de vrouwen en 90% van de mannen ten minste één maal hoofdpijn per jaar hoofdpijn heeft, en ongeveer 1 op de 6 mensen last heeft van chronische spannings-hoofdpijn.

Als gevolg hiervan grijpen de meeste mensen naar overal verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol, de meest gebruikte pijnstiller in het land.

Maar ieder jaar veroorzaken deze mensen door het pijnstiller gebruik 100.000 bezoeken aan een ziekenhuis, 56.000 eerste hulp bezoeken, 26.000 ziekenhuisopnamen, en meer dan 450 sterfgevallen als gevolg van lever-falen. Acetaminophen, die in pijnstillers zitten, zijn een belangrijke oorzaak van acuut lever-falen, zelfs bij doses die binnen het aanbevolen bereik liggen.

Het ironische is dat het gebruik van paracetamol wellicht niet de meest effectieve manier is om hoofdpijn te stoppen. Hier is waarom: Spannings-Hoofdpijn is niet afkomstig vanuit de hersenen. De hersenen zijn niet in staat om pijn te voelen, gewoonweg omdat ze geen sensorische zenuwen bevatten. De pijn komt eigenlijk van de spanning in de buitenste bekleding van de hersenen, de hoofdhuid en de bloedvaten en spieren.

Aangezien spannings-hoofdpijn afkomstig is van de buitenkant van het hoofd, is pepermuntolie uitstekend te gebruiken om de pijn te verlichten. Duits onderzoek onder leiding van Dr Hartmut Gobel blijkt dat wrijven met pepermuntolie op iemands voorhoofd net zo effectief is in het verlichten van hoofdpijn als het nemen van een paracetamol.

Onderzoekers weten al lang dat pepermuntolie, waarvan het belangrijkste bestanddeel menthol is, een pijnstillende en verkoelende werking heeft wanneer het wordt toegepast op de huid. Menthol verzacht en kalmeert de opgewonden zenuwvezels in de pijnlijke regio en kan snel de pijn doen verdwijnen. Historici rapporteren dat Gaius Plinius Secundus, beter bekend als Plinius de Oudere, een marine-en legeraanvoerder van het vroege Romeinse Rijk,  de toepassing van pepermunt bladeren op het voorhoofd bij behandeling van hoofdpijn.

De hoofdpijn onderzoekers van de Neurologische Kliniek bij Christian-Albrechts Universiteit in Kiel, Duitsland toonden in 1996 met klinisch bewijs aan dat pepermuntolie toegepast op het voorhoofd inderdaad hoofdpijn vermindert, net zo effectief als de standaard dosis van 1000 mg paracetamol (of 2 tabletten van Tylenol). Dr Hartmut G√∂bel’s gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbel-blinde studie heeft ook aangetoond dat pepermuntolie net zo effectiefis in het verlichten van hoofdpijn als paracetamol.

Naast het verlichten van hoofdpijn heeft pepermuntolie ook andere therapeutische toepassingen:

  • Helpt verlichten bij gas, opgeblazen gevoel, misselijkheid, kramp en maagklachten
  • Spierspanning en pijn – omdat de doorbloeding stijgt in het pijnlijke gebied
  • Helpt stress te verminderen
  • Helpt verlichten van reisziekte
  • Vereenvoudigt prikkelbare darm syndroom

Pepermunt olie is verkrijgbaar bij Natuurvoedingswinkels.