18/06/2013

Olijfolie heilzaam

Beste lezer,

Deze week ben ik in het verhaal gedoken van de olijfolie. Olijfolie heeft een gezond imago, maar ik ontdekte dat de meeste olijfoliën helemaal niet gezond zijn. De meeste oliën in de supermarkt zijn eigenlijk zwaar geraffineerd en hebben geen geur of smaak. Om toch dit wat recht te trekken voegen ze een beetje extra vierge olie aan het product toe en gaat het opeens toch nog door voor olijfolie.

Natuurlijke olijfolie is erg gezond, maar wanneer het geraffineerd is, zijn de heilzame effecten helaas verdwenen. Alle bioactieve stoffen zijn dan onwerkzaam en de vetzuren zelf zijn dan ook deels geoxideerd. Kies altijd voor biologische “extra vierge” olijfolie. Deze extra vierge olijfolie is van de eerste persing en heeft nog alle heilzame stoffen in zich.

Gewone olijfolie is altijd geraffineerd en soms staat het zelfs op de fles dat het om geraffineerde olijfolie gaat. Steeds meer olijfolie gaat helaas over de toonbank in een plastic fles. Plastic bevat vaak hormoonverstorende stoffen die gemakkelijk oplossen in vetten zoals olijfolie. Kies dus altijd voor olijfolie in een glazen fles. Voor meer tips raad ik je mijn laatste artikel over olijfolie aan.

Na het posten van het artikel over olijfolie kwam er al snel een reactie binnen dat rijstolie een prachtig alternatief zou zijn. Ik heb dit even uitgezocht en ben erachter gekomen dat rijstolie voornamelijk bestaat uit het ontstekingsbevorderende omega-6, dat het ook weer in plastic wordt verpakt en dat het zeer zwaar geraffineerd is. Bij het raffineren komen zeer hoge temperaturen kijken die de vetzuurstructuren beschadigen.

Elke cel in ons lichaam bestaat uit een dubbelwandig vliesje van vet. Dit vliesje moet soepel en doorlaatbaar zijn zodat de cel de afvalstoffen kwijt kan en bouwstoffen de cel in kunnen. Neem je de verkeerde vetten, dan kunnen je cellen onvoldoende ademen en dat is niet bevorderlijk voor je gezondheid. De Duitse Nobelprijswinnaar Otto Warburg heeft in 1931 al gezegd dat celverstikking kan leiden tot de vorming van kanker.Ik raad aan om omega-3 en omega-6 oliën uit natuurlijke bronnen te eten in de oorspronkelijke vorm.

Dus geen walnotenolie, maar walnoten zelf eten. Geen lijnzaadolie, maar lijnzaden zelf pletten en eten. Liever geen zonnebloemolie, maar zonnebloempitten eten. Omega-3 en omega-6 vetten zijn heel gevoelig voor de schadelijke inwerking van zuurstof. Olijfolie kan wel gewoon als olie gegeten worden, maar dan wel koud in bijvoorbeeld de salade. Kokosolie, ghee, reuzel, roomboter zijn vetten die uitstekend geschikt zijn voor verhitting omdat deze moleculair stabiel zijn.

Een gezonde week, Juglen Zwaan

aHealthylife.nl Weekendagenda.com

via Aquariusage.com: Nieuws | Olijfolie heilzaam.