04/02/2013

Biologisch fruit en groenten zijn beter voor je…

Waarom biologisch fruit en groenten beter voor je zijn…

tomatensoepBiologische groenten en fruit zijn veel beter voor je en nu zijn eindelijk wetenschappers erin geslaagd uit te leggen waarom dit is.. Onlangs bleek dat de sleutel daarbij ligt in het gebruik van stikstofrijke kunstmesten in de reguliere kwekerijen. Groenten en fruit die geen stikstof-verbindingen krijgen ‘toegediend’, dienen hun eigen verdedigingssysteem te activeren, waardoor deze oogsten een veel hoger niveau van anti-oxidanten in zich dragen..!

2012 © WantToKnow.nl/.beBron: Journal of Agricultural and Food Chemistry,

Wanneer je bijvoorbeeld naar tomaten kijkt, blijkt dat biologische tomaten een veel hoger niveau hebben van fenol-achtige verbindingen, anti-oxidanten die bijvoorbeeld beschermen tegen aandoeningen aan de bloedvaten, erfelijke ziektes en sommige vormen van kanker, dan dat gewone, conventionele tomaten dat hebben. Zelfs tomatenketchup en -sap, gemaakt van biologische tomaten, hebben hogere fenol-niveaus dan de erg populaire merken/soorten, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Barcelona, die het onderzoek verrichtten.  Zij ontdekten maar liefst 34 verschillende fenol-componenten in de biologische tomaten die ze analyseerden.

Zij gaan van de hypothese uit, dat naarmate een plant, zoals in dit geval de tomatenplanten, aan meer stress bloot staan, zij zichzelf beter gaan beschermen tegen pest en ziektes, en daardoor dus meer eigen-polyfenols produceren. Planten die van buiten uit worden beschermd tegen insecticiden, hebben niet dezelfde stressniveaus, en logischerwijze produceren deze dan ook minder -voor de menselijke gezondheid geschikte- anti-oxidanten.

Het is al langer bekend, dat fruit en groenten terecht geassocieerd worden met bijvoorbeeld kankerwerende eigenschappen, waarbij met name tomaten hier een grote rol kunnen spelen.  In een van de grootste studies op dit terrein, bleek dit eerder al. Uit een studie van Harvard-wetenschappers, bleek dat mannen die veel tomaten en tomatenproducten aten, zoals bijv. tomatensaus op de pizza, het risico op prostaatkanker reduceerden met maar liefst 35% en dat bij agressieve vormen van prostaatkanker, het eten van tomaten dit risico zelfs met 50% verminderde.

J National Cancer Institute, 1995; 87: 1767–76. Maar met de aanvullende onderzoeken rondom biologische groenten en fruit, is nu de essentie aan het licht gekomen rondom de oorzaak van de krachtige eigenschappen in bio- fruit en groente.

via WantToKnow.nl – Biologisch fruit en groenten zijn beter voor je….