04/12/2012

Bunschoter verpleegt zelf ernstig verbrande zoon

Toen Cornelius Koelewijn (10) twee weken geleden zwaar verbrand raakte bij het sleutelen aan een brommer, ging zijn eigenzinnige vader Henk in plaats van naar het ziekenhuis dagenlang zelf aan het smeren met Boegem-zalf. Twee weken later lijkt de jongen wonderwel snel te herstellen. Jeugdzorg ziet de kwestie tandenknarsend aan.

Zelfs de Hilversumse masseur Kees Boegem (53) zelf, die in 2005 na jarenlang vechten voor elkaar kreeg dat zijn destijds omstreden zalf het predicaat medisch hulpmiddel kreeg, gaf Koelewijn die maandag het advies naar het ziekenhuis te gaan. ,,Dat ben ik wettelijk verplicht, maar er was niet tegen die man te praten. Hij wilde geen brandwondenziekenhuis.

Maar de resultaten zijn zoals ik verwachtte uitstekend. Ik hoop dat er nu eindelijk eens goed onderzoek komt, zodat de overheid kan erkennen dat de methode met deze zalf beter is dan het koelen en zwachtelen, wat ze in ziekenhuizen altijd doen. ’’Cornelius werd, en wordt nog steeds, dag en nacht ingesmeerd door zijn ouders en zussen met de zalf, bestaande uit vaseline, sesam- en zonnebloemolie.

Twee weken later zie je amper littekens, het rottende vlees is weg en verkoold haar en hoofdhuid hebben plaatsgemaakt voor kleine stoppeltjes. ,,Ik had alleen in het begin even pijn’’, zegt de tiener, die emotionele momenten meemaakte toen Jeugdzorg vorige week woensdag dreigde hem uit huis te halen.

Maar Koelewijn, vader van negentien kinderen, had toen TV Utrecht erbij gehaald. ,,Omdat ik niet wilde meemaken dat ze een supergoed uitziend kind hier weghalen. Dan zou Cornelius alsnog een reguliere behandeling krijgen. De politie stond verderop al klaar, maar uiteindelijk erkenden ze dat Cornelius er nu goed uitziet en daarom mocht hij thuisblijven’’, legt de Bunschoter uit.

Koelewijn geeft toe dat hij vooral de eerste twee dagen twijfelde of hij er wel goed aan deed zijn zoon thuis te houden. ,,Maar drie jaar geleden zou een andere zoon een been zijn kwijtgeraakt als ik naar de dokters had geluisterd. Die zalf heeft toen zijn been en misschien wel zijn leven gered.’’ Bron: Webregio.nl