24/10/2012

Combinatie thee en goud beter tegen kanker dan chemo

Goud kan wellicht worden gebruikt in de strijd tegen verschillende soorten kanker, zo hebben wetenschappers van de Universiteit van Missouri ontdekt.

Een combinatie van nanodeeltjes van goud en een stofje in theebladeren is vele malen minder schadelijk dan chemotherapie.Vandaag de dag ondergaan patiënten vaak een chemokuur om van kankercellen af te komen. De straling heeft echter ook invloed op andere delen van het lichaam waardoor gezond weefsel en organen elders in het lijf worden aangetast. Dat leidt tot serieuze bijwerkingen.

Goudzout

Volgens de nieuwe studie, die is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, kan de behandeling met goud en thee volstaan met doses die duizenden keren kleiner zijn dan gedurende een gemiddelde chemotherapie. Bovendien worden alleen tumoren aangetast en zijn er geen merkbare gevolgen voor de rest van het lichaam.

“De theebladeren kunnen goudzout omzetten in nanodeeltjes,” zei onderzoeksleider Kattesh Katti. “Ze kunnen worden gevonden in alle theesoorten. De substanties in de bladeren lijken op de stofjes in de prostaatkankercellen. Ze worden naar de tumor getransporteerd en blijven daar tot alle kankercellen vernietigd zijn.

”Bètastraling“We hebben de omvang van tumoren met 70 tot 80 procent kunnen terugdringen,” voegde Katti toe. In eerste instantie werd gebruik gemaakt van gouddeeltjes die bètastraling uitzenden om een tumor kleiner te maken. De radioactiviteit van het goud heeft een halveringstijd van 2,7 dagen.

De substantie in theebladeren die bekend staat als epigallocatechine-gallaat EGCG bleek de deeltjes in muizen af te schermen en direct naar de tumor te transporteren.

Limousine“Ik geef een eenvoudig voorbeeld,” legde Katti uit. “Stel je een limousine voor. De EGCG is de limousine en de nanodeeltjes van goud zijn de passagiers. De passagiers stappen in de limo, de limo neemt ze mee naar de tumor en ze bestrijden de tumor.

”Katti hoopt binnen vijf jaar klinisch onderzoek naar mensen te kunnen doen. De substantie die wordt gebruikt bevindt zich al duizenden jaren in de voedselketen omdat de meeste bevolkingsgroepen ter wereld thee drinken.Bron: Foxnews.com

via Combinatie thee en goud beter tegen kanker dan chemo.