11/10/2013

Curcumine: een natuurlijk alternatief voor antidepressiva

Curcumine: een natuurlijk alternatief voor antidepressiva In Nederland worden antidepressiva steeds vaker voorgeschreven. In 2007 kregen 937.000 mensen in totaal 6,7 miljoen recepten tegen depressie voorgeschreven.

Het aantal mensen dat antidepressiva gebruikt is sinds 1999 elk jaar met zes procent gegroeid.

Hoewel de medicijnen de symptomen van depressie tegengaan, kunnen ze ook serieuze bijwerkingen hebben zoals slapeloosheid, misselijkheid, vermoeidheid en geheugenverlies. Vanwege deze problemen doen wetenschappers van het Baylor University Medical Center in Dallas onderzoek naar een natuurlijk alternatief om depressie te behandelen: een geneeskrachtig poeder genaamd curcumine.

Ontsteking

Curcumine wordt gevonden in kurkuma, een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. De gele kleurstof zit bomvol antioxidanten, die ontsteking en vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Nu lijken ze ook symptomen van depressie te verzachten.

De onderzoekers van Baylor bestudeerden 60 mensen die werden onderverdeeld in drie groepen. Eén groep kreeg supplementen met curcumine, de tweede groep kreeg een generieke versie van het medicijn Prozac en de derde groep kreeg een combinatie van zowel curcumine als Prozac.

BCM95

Na een periode van zes weken bleek dat curcumine bijna net zo effectief was als gewone medicijnen, aldus Ajay Goel van Baylor. Hij voegde toe dat de onderzoekers een speciaal soort curcumine gebruikten die BCM95 wordt genoemd.

Mensen kunnen de voordelen van curcumine zelf ervaren door kurkuma te eten, maar je moet het wel meerdere keren per dag eten om het gewenste effect te krijgen.

Bron: Foxnews.com

via Curcumine: een natuurlijk alternatief voor antidepressiva.