24/10/2012

Italiaanse rechtbank: verband tussen mobieltjes en hersentumoren

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat er een causaal verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en hersentumoren.

De uitspraak kan nu gaan leiden tot een stroom van rechtszaken tegen fabrikanten van mobieltjes.

De 60-jarige gepensioneerde zakenman Innocente Marcolini spande de rechtszaak aan omdat zijn gezicht naar eigen zeggen deels verlamd was geraakt als gevolg van een hersentumor die veroorzaakt zou zijn door overmatig mobiele telefoongebruik.

Risico’s

De Italiaanse rechtbank stelde de zakenman in het gelijk en oordeelde dat er een ‘causaal verband’ is tussen het telefoongebruik en de ontwikkeling van de tumor.

“Dit is voor veel mensen belangrijk omdat ze vaak nog steeds niet op de hoogte zijn van de risico’s,” vertelde Marcolini aan de Italiaanse krant Corriere della Sera. “Ik zat tenminste vijf tot zes uur per dag aan de telefoon en hield het mobieltje altijd tegen mijn oor gedrukt.

”De tumor werd ontdekt in zijn nervus trigeminus, die verantwoordelijk is voor zintuiglijke waarneming in het gezicht. Hoewel de tumor niet kwaadaardig was, had het gezwel zich kunnen verspreiden naar de halsslagader waar het één van de bloedvaten had kunnen verstoppen.

De rechtbank kreeg te horen dat de elektromagnetische straling afkomstig van mobiele telefoons cellen in het lichaam kan beschadigen, waardoor tumoren zich gemakkelijk kunnen vormen.

ErkendOncoloog en hoogleraar milieumutagenese Angelo Gino Levis, die het bewijs leverde tijdens de rechtszaak, zei dat de uitspraak ‘van extreem belang’ is.

“Eindelijk is de correlatie tussen elektromagnetische golven en de ontwikkeling van tumoren officieel erkend, hoewel de fabrikanten van mobiele telefoons nog steeds propaganda blijven verspreiden,” zei hij tegenover de krant. Hij vertelde aan de Britse krant The Sun dat hij nu een class-action rechtszaak overweegt.

Directeur van het Instituut voor Farmacologisch Onderzoek Silvio Garattini zei dat er geen concreet bewijs is voor het verband tussen tumoren en mobiele telefoongebruik.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn mobiele telefoons ‘carcinogeen’. Het agentschap plaatst ze in dezelfde categorie als koffie en pesticiden.

Bron: RT.com

 

via Italiaanse rechtbank: verband tussen mobieltjes en hersentumoren.