04/10/2012

Je nagels zeggen wat over je gezondheid

Door Ilona Meernik. Bleke of witte nagels Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen.

Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Zijn ook de vingers geel van kleur? Dan is dit nog een aanwijzing voor een leveraandoening.

Gele nagels Eén van de meest voorkomende oorzaken van gele nagels is een mycose (gistachtige schimmelinfectie).

Donkere lijnen Last van donkere banden onder je nagels? Hier moet je zo snel mogelijk naar laten kijken. Dit kan worden veroorzaakt door huidkanker.

Afgebrokkelde nagels Droge, broze nagels die snel breken, kunnen wijzen op een probleem aan de schildklier. Zijn de nagels ook gelig van kleur? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie.

Ribbels Ribbels in de lengterichting zijn normaal. Als je ouder wordt, krijgen je nagels meer ribbels. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psosiasis of artritis. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10 procent van de mensen begint psoriasis in de nagels.

Rode nagelrand Als de huid rondom de nagel opgezet en rood is, wijst dit op een ontsteking van de nagelrand. Het kan ook komen door de huidziekte lupus of een andere chronische auto-immuunziekte.

Nagelbijten Bijt jij op je nagels? Vaak is dit een slechte gewoonte. In sommige gevallen kan het wijzen op een dwangstoornis. Lukt het je maar niet te stoppen met deze gewoonte? Neem dan contact op met je huisarts. Denk nu niet meteen dat je hepatitis hebt als je nagels er wit uit zien. Soms kunnen je nagels een symptoom zijn van ziekte, maar de meeste afwijkingen aan nagels betekenen helemaal niets. Ben je toch ongerust? Ga dan langs bij Sakshin.

Bron: WebMD – 27-05-2010.

copyright tekst: http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/artikelen/271