16/05/2013

Kurkuma effectief als medicijnen

Kurkuma of Indiase geelwortel is een specerij dat wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. De specerij wordt gemaakt van de wortel van de plant.

Het wordt niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.Onderzoek aan de Rhodes-universiteit in Zuid-Afrika heeft de werking van het kruid bijvoorbeeld bevestigd in de binding van zware metalen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Sheril Daniel. Hij constateerde bij ratten dat kurkuma de hersenen beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium.

AderverkalkingDe stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen aan het brein. Daniel denkt dat de ziekte van Alzheimer in India nauwelijks voorkomt door het veelvuldige gebruik van de specerij.

Er zijn inmiddels meer dan 5600 wetenschappelijke studies verschenen over kurkuma. De plant wordt geassocieerd met 600 therapeutische toepassingen en heeft 175 verschillende positieve fysiologische effecten.

Een studie uit 2008 in het tijdschrift Drugs in R&D toonde aan dat kurkuma beter werkt tegen endotheeldisfunctie dan atorvastatine Lipitor, dat wordt gemaakt door Pfizer. In het geval van endotheeldisfunctie kan gemakkelijk aderverkalking optreden. Diabetici die tijdens de studie kurkuma namen bleken minder last te hebben van ontstekingen en oxidatieve stress.

Een studie uit 1999 in het tijdschrift Phytotherapy Research liet zien dat curcumine, een polyfenol dat wordt gewonnen uit kurkuma, beter is in de bestrijding van chronische anterieure uveïtis dan steroïden. Uveïtis is een ontsteking van de uvea, een inwendig onderdeel van het oog.

Depressie

Een studie uit 2008 in het tijdschrift Critical Care Medicine concludeerde dat curcumine beter beschermt tegen aandoeningen tijdens longtransplantaties bij ratten dan de corticosteroïde dexamethason. Een eerdere studie uit 2009 in het European Respiratory Journal verkoos curcumine ook boven dexamethason.

Een studie uit 2011 in het tijdschrift Acta Poloniae Pharmaceutica stelde vast dat curcumine beter werkt tegen depressie bij dieren dan fluoxetine Prozac en imipramine.

Een studie uit 2004 in het tijdschrift Oncogene toonde aan dat curcumine naast resveratrol een effectief alternatief is voor aspirine, ibuprofen, sulindac, fenylbutazon, naproxen, indomethacine, diclofenac, dexamethason, celecoxib en tamoxifen.

Een studie uit 2007 in het International Journal of Cancer verkoos curcumine boven oxaliplatine, een medicijn dat wordt gegeven tijdens chemotherapie, als middel tegen de snelle groei van colorectale cellijnen.

Een studie uit 2009 in het tijdschrift Biochemistry and Biophysical Research Communitions verkende hoe curcumine gebruikt kan worden om diabetes te behandelen.

Kurkuma wordt daarnaast onderzocht in de strijd tegen kankercellen die resistent zijn tegen medicijnen. De specerij wordt in vele culturen al duizenden jaren gebruikt in voedsel, maar ook als geneesmiddel. Curcumine is ook een geschikt alternatief voor veel medicijnen.

Bron: Greenmedinfo.com

via Kurkuma vaak net zo effectief als medicijnen.