04/02/2013

Meditatie houdt je jong

Stress zorgt voor vroegtijdige veroudering van ons lichaam, dus smeren we met anti-rimpelcrèmes en injecteren Botox. Maar wetenschappers hebben nu een gemakkelijkere manier ontdekt om jouw lichaam jong en gezond te houden: mediteren.

Verzet je biologische klok

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië, onder wie ook Nobelprijswinnares Elizabeth Blackburn, ontdekten dat je door te mediteren beter bent opgewassen tegen stress. Het werkt zo: door meditatie maakt het lichaam meer telomerase aan. Dit enzym verlengt de telomeren: het deel van je DNA dat wij ook wel kennen als de biologische klok. Hoe langer je telomeren, hoe jonger je biologisch gezien bent. Door te mediteren verzet je dus eigenlijk jouw biologische klok.

Het onderzoeksteam heeft de hoeveelheid telomerase gemeten bij dertig deelnemers na een intensieve meditatie-retraite van drie maanden. Zij bleken eenderde meer telomerase in hun bloed te hebben dan de controlegroep. Zij die het meest gemediteerd hadden, voelden zich ook het best. Weg dus met de anti-rimpelcrèmes en botox-injecties. Mediteren is het antwoord.

Andere voordelen van meditatie

In de huidige maatschappij is het niet gemakkelijk om rust te vinden. En daarom komt mediteren steeds meer in. En niet alleen om jong te blijven. Volgens website mens-en-gezondheid.infonu.nl helpt meditatie ontspannen, de gedachtenstroom tot rust te brengen en intenser het huidige moment te beleven. Maar mediteren geeft je ook mentale kracht en betere focus. Het helpt helder te denken en weloverwogen beslissingen te nemen. Daarnaast leidt een betere beheersing van gevoelens en emoties tot een verbetering van je sociale leven.

Bron: Hetkanwel.net