12/04/2014

Waarom honing het beste antibioticum is

Honing kan de oplossing zijn voor het groeiende probleem met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Het zoete broodbeleg zou een grotere rol kunnen spelen bij het bestrijden van infecties, aldus onderzoekers van de Salve Regina University in Rhode Island.

“De unieke eigenschap van honing is dat het een infectie op meerdere niveaus kan bestrijden, waardoor het lastiger is voor bacteriën om resistent te worden,” zei hoofdonderzoeker Susan M. Meschwitz. Honing gebruikt een arsenaal aan wapens – waaronder waterstofperoxide, zuurheid, osmose, een hoog suikergehalte en polyfenolen – die stuk voor stuk bacteriële cellen doden. Door osmose die optreedt als gevolg van de hoge concentratie suiker in honing, wordt water uit bacteriële cellen onttrokken, waardoor ze uitdrogen en afsterven.

Uit diverse studies is gebleken dat honing de vorming van biofilms of populaties van ziekteveroorzakende micro-organismen tegengaat. Honing verstoort mogelijk ook quorum sensing, waardoor bacteriën verzwakken en vatbaarder zijn voor gewone antibiotica. Quorum sensing is de manier waarop bacteriën met elkaar communiceren en heeft invloed op de vorming van biofilms. Bij bepaalde bacteriën controleert dit communicatiesysteem ook de afgifte van gifstoffen of het vermogen om ziektes te veroorzaken.

Honing opent in tegenstelling tot gewone antibiotica niet de aanval op het essentiële groeiproces van bacteriën. Dat is volgens Meschwitz een voordeel omdat de bacteriën op deze manier niet resistent zullen worden.Honing werkt effectief omdat het vol zit met polyfenolen – krachtige antioxidanten – waaronder cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ellaginezuur en vele verschillende flavonoïden. Een groot aantal laboratoria en klinische studies hebben de bacterie-, schimmel- en virusdodende werking van honing aangetoond, aldus Meschwitz.

Haar eigen team heeft ook vastgesteld dat honing een antioxiderende werking heeft en een effectief antibacterieel middel is. De onderzoekers hebben honing onder meer getest tegen E. coli, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa.[ACS]

via Waarom honing het beste antibioticum is – Niburu.nl.