11/12/2013

Druivenpitextract effectiever dan chemotherapie

Wine_grape_diagramBij het bestrijden van darmkanker – vooral in een gevorderd en agressiever stadium – werkt druivenpitextract beter dan chemotherapie. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Colorado kan het ook bij andere vormen van kanker een krachtig alternatief zijn.Het extract onderdrukt de groei van kankercellen en doodt de helft van de cellen in stadium-IV-darmkanker.

De onderzoekers spreken van een belangrijke doorbraak in de behandeling van darmkanker. B2G2In stadium IV zijn darmkankercellen resistent voor chemotherapie vanwege genetische mutatie. Men gaat ervan uit dat een enkele darmkankercel meer dan 11.000 mutaties heeft waarin hij afwijkt van een gezonde cel.

De bestanddelen van druivenpitten werken tegen meerdere mutaties en zouden daardoor effectiever zijn dan chemotherapie.Het meest actieve bestanddeel van druivenpitextract, B2G2, veroorzaakt celdood in prostaatkankercellen en laat gezonde cellen met rust, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Colorado.

Klinische tests

De groep wetenschappers publiceert al meer dan 10 jaar over de antikankerwerking van druivenpitextract. Tot voor kort wisten de wetenschappers niet precies welk bestanddeel van het extract verantwoordelijk is voor dit effect.

B2G2 komt van nature voor en bestaat uit een complexe combinatie van polyfenolen. Het is alleen duur en tijdrovend om B2G2 uit druivenpitextract te isoleren, aldus hoofdonderzoeker Alpna Tyagi. Hij heeft de stof nu samen met zijn team relatief snel en goedkoop weten te maken in een laboratorium.

De onderzoekers hopen de bioactieve bestanddelen van druivenpitextract te testen op kanker bij mensen, maar het blijkt erg lastig om van de FDA goedkeuring te krijgen voor klinische tests.

Bron: Newswise.com, Medischdossier.org

Foto: Flickr/AndersLjungberg

Gerelateerd: Geelwortel tegen kanker

Wat Angelina niet wist over kanker maar wel had moeten weten

Spotgoedkoop medicijn tegen kanker niet interessant voor farma-industrie

Man 74 verslaat kanker met tarwegras

Immuun voor kanker: naakte molrat geeft geheimen bloot

via Druivenpitextract effectiever dan chemotherapie.