04/02/2013

Ginseng helpt tegen kanker, verkoudheid, griep en ADHD

Een knoestige wortel kan op een natuurlijke manier vermoeidheid wegnemen bij kankerpatiënten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Kankerpatiënten die twee maanden lang hoge doses Amerikaanse ginseng namen waren minder vermoeid dan mensen die een placebo kregen, aldus onderzoekers van de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota.
Tijdens de studie werd gekeken naar 340 mensen die momenteel worden behandeld voor kanker of die hun behandeling onlangs hebben afgerond. Elke dag kregen de deelnemers een placebo of een pil met 2000 milligram Amerikaanse ginseng.
Ethanol
Na acht weken vertoonden de mensen die ginseng namen in vergelijking met de placebogroep minder symptomen van vermoeidheid, zei Dr. Debra Barton in een verklaring.
De patiënten kregen Amerikaanse ginsengwortels die waren verwerkt in capsules. Dr. Barton merkte op dat ginseng die over de toonbank wordt verkocht gevaarlijk kan zijn voor borstkankerpatiënten omdat er soms ethanol in verwerkt kan zijn.
Gunstige effecten
Het Universitair Medisch Centrum in Maryland wijst ook op andere gunstige effecten van de Amerikaanse ginseng op de gezondheid. Zo zorgt het voor een afname van het bloedsuikergehalte bij mensen met diabetes type 2 en stopt het de groei van colorectale kankercellen.
De werkzame stoffen zijn de in de wortel voorkomende ginsenosiden. Ginsengextracten kunnen bepaalde soorten kanker helpen voorkomen en kunnen werkzaam zijn tegen tumoren en uitzaaiingen van bepaalde soorten kanker. Bovendien versterkt ginseng het immuunsysteem.
Ginkgo
Ginseng helpt daarnaast tegen verkoudheid en griep en uit één studie is gebleken dat Amerikaanse ginseng in combinatie met ginkgo mogelijk ADHD succesvol kan behandelen.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ginseng al lange tijd gebruikt als natuurlijke energieopwekker. Vermoeidheid bij kankerpatiënten wordt veroorzaakt door een toename van cytokinen in het immuunsysteem en het stresshormoon cortisol. Volgens Barton had ginseng verder geen bijwerkingen. Wel is het zo dat het gebruik van ginseng in combinatie met bepaalde medicijnen kan leiden tot ongunstige wisselwerkingen.
Bronnen: Niburu.nlDailymail.co.ukUmm.edu